wat is mycorrhiza?

Mycorrhiza is een samentrekking van de Griekse woorden myco (= schimmel) en rhiza (= wortel). De meeste planten leven van nature in symbiose met deze speciale bodemschimmels, die met de plantenwortels vergroeien en in de grond een uitgebreid netwerk van microscopisch fijne draden vormen. Deze draden bereiken de kleinste bodem-poriën en maken met behulp van zuren en enzymen gebonden mineralen vrij en geven ze door aan de plant in ruil voor suikers. Dit vergroot op natuurlijke wijze de opname van voedingsstoffen en water en bevordert de groei en de vitaliteit van de plant. Omdat ze de wortels in groeien brengen de schimmels ook het planteigen afweersysteem op gang (een soort inentingseffect). De schimmeldraden schermen de wortels af tegen parasieten en voeden bacteriën die een rol spelen in het afweerproces tegen wortelziekten. Planten die samenleven met mycorrhiza hebben daarom minder meststoffen, bestrijdingsmiddelen en water nodig.

mycorrhiza-Fagus-beuk-©servaplant
Ectomycorrhiza-schimmels rond um beukenwortels
endomycorrhiza arbuskels ©servaplant
Endomycorrhiza-schimmels (blauw) binnen in de wortelcellen

Mycorrhiza is de meest wijdverspreide symbiose in het plantenrijk, voor veel planten onmisbaar voor hun voortbestaan. De succesvolle invasie van het vasteland door de groene planten 400 miljoen jaar geleden, is waarschijnlijk te danken aan de intieme relatie met deze wortelschimmels. De eerste landplanten kenden weliswaar fotosynthese, maar hadden nog geen geavanceerd wortelsysteem ontwikkeld om zich van water en minerale voedingsstoffen te voorzien. De schimmels waren perfect aangepast aan het exploreren van de boden om water en mineralen te vinden, maar waren voor hun koolstofbron volledig van de groene planten afhankelijk.

Samen met de planten hebben ook de wortelschimmels in de loop van de evolutie diverse soorten en vormen ontwikkeld. Niet alle planten hebben daarom hetzelfde soort mycorrhiza.

voordelen van mycorrhiza
soorten mycorrhiza
toepassen van mycorrhiza
vraag en antwoord