tuinaanleg

Hoveniersbedrijf Joost Hut, www.authentiekhovenier.nl: “Mijn ervaringen met de mycorrhiza`s van Servaplant zijn zeer overtuigend goed. Ik werk als hovenier sinds 2006 met mycorrhiza`s, en gebruik dat bij al mijn aanplant (bomen, heesters, rozen, gras en vaste planten) en heb nagenoeg geen uitval meer. De beplanting groeit beter, ondergronds (wortelkluit is zeker 3 maal groter, beter ontwikkeld dan de beplanting zonder mycorrhiza`s, proefondervindelijk geconstateerd) en dus zijn daardoor de bovengrondse delen beter, vlotter ontwikkeld, minder ziektegevoelig dan de beplanting zonder mycorhiza`s in vergelijkbare periode.
Voorbeeld tuin op schrale, arme en zeer vaste grond waar het organisch stofgehalte zeer laag was (conform grondrapport). Deze tuin van 120 m2 is mechanisch diep losgemaakt en verrijkt met 6 m3 bladaarde, 1 m3 compost en nadat de grond
was beklonken zijn er 550 st vaste planten ingezet en deze kregen SYMBIVIT mee, inboet 3 st. Tevens zijn er een 30 tal kluitgoed, meidoorn, duindoorn, sleedoorn en botanische rozen geplant, met gebruik van ROOTGROW, en WORTELFLORA en hier was de inboet 1 st. Een aanwezige Cornus kousa die stond te kwarren, losgegraven en worteflora meegegeven
staat er nu goed bij. Deze tuin die reeds een keer was aangelegd en het absoluut niet goed deed, doet het nu dankzij de goede grondbewerking en de mycorrhiza wel goed, mooie tuin en een tevreden klant. Groei&Bloei – Special Tuinpraktijk 1/2015 – Investeren in de bodem
Mijn advies aan alle groenliefhebbers voor nieuwe aanplant: goede grondbewerking en gebruik van de juiste mycorrhiza`s.Uiteraard ook toepassen bij beplanting die het niet goed doet.

De Tuinstudio – Natasja Klein – Den Haag: “Als hovenier ben ik altijd op zoek naar bodem en bemesting producten die de beplanting waar nodig een handje kunnen helpen en zorgen voor een prachtig bloeiende, groene, gezonde (sier)tuin. Wat ik heel belangrijk vind is dat dit op een natuurlijke manier gebeurt zonder het milieu te belasten. Zowel voor nieuwe aanplant als voor het onderhouden van bestaande beplanting ben ik uitgekomen bij de producten van Servaplant. Sinds enkele jaren gebruik ik deze producten en heb intussen een goed beeld van de resultaten.
In eerste instantie werkte ik voornamelijk met de zogenaamde ‘mycorrhiza’. Deze, voor het bodemleven zeer belangrijke ‘goede’ schimmels worden tegelijk met de aanplant in het plantgat aangebracht. Daar gaan ze hun goede werk doen en met name het wortelgestel kan zich op deze manier beter ontwikkelen. Ik heb heel wat verbaasde opdrachtgevers gehad die na slechts 1 jaar al een mooi volgroeide tuin hadden met krachtige planten. Als hovenier is het natuurlijk erg leuk om op deze manier resultaat van je werk te zien. Uiteraard blijven de basis principes belangrijk: een plant op de goede standplaats en bodemverbetering indien nodig, maar de mycorrhiza bespoedigen beslist het aanslaan van de beplanting. Tijdens en na de aanplant pas ik diverse meststoffen toe. Ik ben nu enthousiast gebruiker van Maltaflor, een puur plantaardige meststof die goed samenwerkt met de mycorrhiza. Ook voor planten in bakken en potten heel geschikt, het resultaat zijn gezonde en sterke planten die goed groeien. Jammer misschien voor de kwekers, maar sinds ik gestart ben met deze manier van bodem verbetering en bemesting, heb ik bijna geen uitval meer in de planten. Dat komt onder andere ook, omdat onder moeilijke omstandigheden, zoals vorst of plagen, de plant een stuk weerbaarder is door de goede verzorging.
Er zijn verschillende soorten mycorrhiza en bemestingsproducten in het assortiment van Servaplant, ik gebruik vaak SYMBIVIT omdat dit bij veel soorten beplanting kan worden toegepast, en ECTOVIT is speciaal voor beuken, eiken en bepaalde coniferen.
Met deze toepassingen kan je als hovenier bij opdrachtgevers net een stukje extra professionaliteit generen… en daarna kunnen zij van het resultaat genieten!”

Dorine Bosman, Heemserveen: “In 2010 heb ik een grote tuin helemaal opnieuw ingeplant. In totaal (met de oude gedeelten) heb ik ongeveer 900 m2 border op ontveende grond. Het is makkelijk te bewerken zgn dalgrond met een per deel wisselend humusgehalte. Deels nogal zanderig, dit ben ik aan het verbeteren met compost en verteerde paardenmest. Ik ben enorm enthousiast over de mycorrhiza, zowel voor rozen (ROOTGROW) als de SYMBIVIT voor alle vaste planten. Het maakt duidelijk verschil in aanslaan  en doorgroei van de planten vind ik, en ik beveel het ook elke tuinier met hart voor de zaak aan. Ook gebruik ik het  om oudere planten die het niet zo goed doen een oppepper te geven. Mijn reactie mag zeker op de website, want ik vind die mycorrhiza super. Itt veel “marketingverhalen” werkt het echt duidelijk merkbaar, eigenlijk met alle planten, ook in potten. Je geeft toch vaak ongemerkt aardig wat geld uit aan vaste planten en dan wil je ook dat ze goed en voorspoedig groeien. Vooral als je moeite doet om een bepaalde plant te scoren is de verwachting hoog (bij mij in elk geval wel). Omdat de dosering ook niet extreem hoog is, haal je veel rendement uit zo’n pak. Ik ben dus een zeer tevreden en overtuigde klant, die al 40 jaar tuiniert in een grote tuin en dus weet waar ze over spreekt.”