Investeren in de bodem

001_CoverNL_0215-319px In het februari nummer van Groei&Bloei – Special Tuinpraktijk wordt verteld hoe na diverse mislukkingen een weelderijke bostuin gerealiseerd werd door te investeren in de bodem. Hovenier Joost Hut uit Baarn heeft niet alleen een enorme kennis van vaste planten maar vooral ook veel bewondering voor de natuur. Read more

Een Hoop Leven

9789050115186Een praktische gids voor iedereen die van tuinieren houdt, een balkon, tuin of moestuin heeft. Hoe ontstaat grond, hoe kunnen we het zelf namaken en bovenal: wat kun je ermee? Daarover gaat dit veelzijdige boek over grond, humus en compost. Welke dieren leven er in de grond? Welke micro-organismen zetten plantenresten om in humus? Hoe kunnen schimmels, bacteriën en wormen je aan goede compost helpen? Met eenvoudige activiteiten, zoals: Wat voor grond heb je in de tuin? Welke dieren leven er in de grond? …….

auteur: Roelke Posthumus

uitgever: KNNV

verkrijgbaar bij Coöperatie Boomker in Haren en elders in de boekhandel

SnoeiCursus Muurfruit

Nu, in het naajaar is het de beste tijd om fruitbomen te planten in je tuin. Met Muurfruit© (Laagstam Leifruit) kan dat ook in een kleine (stads)tuin. Appels, peren, pruimen en kersen, niet hoger dan 2 meter en 30 cm smal doen het prima tegen een schuurtje of muurtje. Beschermt tegen koude en wind, zonnewarmte wordt vastgehouden, een ideaal microclimaat.

pruimenwaaier
pruimenwaaier
perenmuur
perenmuur
appeltoorens
appeltoorens

Wil je hier meer over weten, kom dan naar de cursus van Ton Sandig in Achterveld, elke zaterdag in november. Hier leer je “lachend” aan de hand van speciaal ontwikkeld lesmateriaal de basisregels van snoeien en over onderwerpen als bestuiven, planten, bemesten, waar kopen, ziekten, mycorrhiza-schimmels. U ontvangt een hand-out van 20 pagina’s.

Bloemen voor bijen en vlinders

2014 06 25_0914

Dit kleurijke mengsel van een- en tweejarige wilde bloemen is een weide voor bijen en vlinders en een eye-catcher in de tuin. In het voorbeeld op de foto is het ingezaaid in een voortuin in Haren, waar de plannen voor de vaste beplanting nog niet klaar waren. Een mooie tijdelijke oplossing met oog voor de natuur. Ook een leuk en duurzaam cadeau!

Read more

Geef je plant een goede start

Geef je plant een goede start

Planten of verplanten? Gelijk goed aanpakken loont!

Of je nu een nieuwe plant in de tuin zet, een plant vervangt of verplaatst, in alle gevallen geldt dat als je het plantgat goed voorbereidt en de grond verbetert, de kans op succes vele malen groter is.

Net als mensen hebben planten sneller last van te weinig lucht en te weinig water dan van te weinig voedsel. Read more

Bodemmoeheid en mycorrhiza

Hoewel het verschijnsel bodemmoeheid niet helemaal wordt begrepen, gaat men ervan uit dat het veroorzaakt wordt door een complex van factoren die te maken hebben met de uitputting van de grond en een eenzijdige ontwikkeling van het bodemleven. Bepaalde ziekteverwekkers, zoals bijvoorbeeld het rozenaaltje, maar ook schadelijke schimmels en bacteriën zijn dan in verhoogde concentratie aanwezig, terwijl mycorrhiza-schimmels ondervertegenwoordigd zijn. Planten kunnen in zulke grond niet goed gedijen. Read more