voordelen van mycorrhiza

met en zonder mycorrhizaNa het toevoegen van mycorrhiza’s (wortelschimmels) bij het planten duurt het enkele weken tot dat de plant van de schimmels gaat profiteren. In deze tijd nestelen ze zich op de wortels en groeien met microscopisch fijne draden uit in de grond op zoek naar voedingsstoffen en water. Ze vormen als het ware een uitbreiding en bescherming van het wortelstelsel en bevorderen de groei en de gezondheid van de plant op natuurlijke wijze.

 

Betere opname van voedingsstoffen
Het netwerk van schimmeldraden rond de wortels vergroot het oppervlak van het wortelstelsel en het doorgroeide bodemvolume tot vele malen. De draden zijn 100 keer fijner dan wortels. Ze bereiken de kleinste bodemporiën en maken met behulp van zuren en enzymen gebonden mineralen vrij  en geven ze door aan de plant. Voedingsstoffen en sporenelementen worden veel beter opgenomen door de plant.

Meer wortels, bloemen en vruchten
Fosfaat en kalium, belangrijk voor goede wortelgroei, bloei en vruchtvorming, worden met behulp van de mycorrhiza’s veel beter door de plant opgenomen, evenals de schaarse sporenelementen. Door de productie van groeihormonen stimuleren de schimmels de wortelgroei, bloei en vruchtvorming. Planten slaan beter aan en vertonen meer natuurlijke groeikracht.

Droogtebestendigheid
Door het uitgebreide ondergrondse netwerk van schimmeldraden (1 km/kg grond) kunnen planten met mycorrhiza ook bij droogte nog voldoende voedingsstoffen en water uit de grond halen.

Weerstand tegen ziekten
Planten met mycorrhiza zijn beter voorzien met voedingsstoffen en sporen-elementen, wat hun vitaliteit en weerstand verhoogd. Daarnaast brengen de schimmels ook het planteigen afweersysteem op gang, omdat ze de wortels in groeien (een soort inenting-effect). Het dradenstelsel schermt de wortels fysiek af tegen parasieten en biedt voedsel aan bepaalde bacteriën die een rol wordt toegedacht in het afweerproces tegen wortelziekten (antibiotica).

Rozen en rozenmoeheid
Het toevoegen van mycorrhiza’s bij de aanplant van rozen heeft zich in de laatste vijf jaar met name in Engeland tot een standaard ontwikkeld. Rozen slaan niet alleen beter aan en vertonen meer groeikracht en rijkere bloei, maar kunnen ook geplant worden in grond waar eerder rozen hebben gestaan. Door betere opname van voedingsstoffen en hogere weerstand tegen bodemziekten komen de planten bodemmoeheid gemakkelijker te boven. ROOTGROW – ondergrondse bondgenoot van rozen

Beter aanslaan op moeilijke grond / nieuwbouwtuinen / potgrond
Op arme, droge zandgrond hebben planten extra baat bij mycorrhiza om aan het schaarse voedsel en water te komen. Zware kleibodems worden door de schimmels als het ware open gebroken zodat de voedingsstoffen vrij komen voor de plant. Bij de aanplant van nieuwbouwtuinen, waar het bodemleven en de bodemstructuur nog weinig ontwikkeld is, kan het toevoegen van wortelschimmels uitval voorkomen. In potgrond, organische mest of compost zal meen geen wortelschimmels aantreffen, omdat deze zich uitsluitend op levende wortels voortplanten. Het toevoegen van mycorrhiza’s aan potgrond bevordert de beworteling van stekken en zaailingen en verhoogt de levensduur van kuipplanten.

Betere bodemstructuur
Door afscheiding van klevende stoffen en ommantelen van bodemdeeltjes dragen de schimmeldraden bij aan een stabiele, kruimelige, luchtige bodemstructuur. Water en voedingsstoffen worden daardoor beter vast gehouden en de bodem slaat niet dicht.

Milieubescherming 
Planten met mycorrhiza hebben minder meststoffen, bestrijdingsmiddelen en gietwater nodig. Het netwerk van schimmeldraden neemt de toegediende meststoffen op, als een spons, en werkt zo uitspoeling tegen.