Rozen vervangen in bestaand perk

Op plekken waar al langer rozen staan lukt het vaak niet nieuwe rozen aan te planten. Om deze zogenoemde rozenmoeheid te verhelpen wordt geadviseerd om de grond 60 cm diep af te graven en een laag nieuwe grond op te brengen. Ook kun je afrikaantjes zaaien en deze in het najaar onder spitten. Beide maatregelen zijn echter kostbaar en tijdrovend en moeilijk toepasbaar in een bestaand rozenperk. Een alternatief is de behandeling van de nieuwe aanplant met ROOTGROW. Dit blijkt uit een reeks van goede ervaringen in de praktijk.

Roses in bloom …central bed
Foto © Anna Chambers, PlantWorks Ltd.
rosegarden center pruning
Foto © Anna Chambers, PlantWorks Ltd.

Op het Britse Wittington Estate in Buckinghamshire is de proef op de som genomen (Horticulture Week 20 May/27 May 2004). Het rosarium was in 2002 toe aan een ingrijpende renovatie. Tussen bestaande rozenstruiken moesten 250 nieuwe rozen geplant worden. Eerdere pogingen om zieke rozen te vervangen mislukten. Na een eerste analyse bij de bestaande rozen bleek dat bijna geen Mycorrhiza’s op de wortels aanwezig waren, wat met jarenlange zware bemesting en chemische bestrijding in verband werd gebracht. Op advies van Mike Marriot van David Austin Roses werden vervolgens de wortels van de nieuwe struiken gedipt in een preparaat met vijf inheemse soorten Endomycorrhiza’s van het Britse bedrijf PlantWorks (ROOTGROW). De aarde van het plantgat werd niet vervangen, maar wel verbeterd met bladcompost. De groei van de rozen in het eerste jaar was goed, er was geen uitval en  47% van de wortellengte was gemycorrhizeerd. Na alleen een organische bemesting in de winter was zowel de groei als de bloei in het tweede jaar nog beter en de wortelkolonisatie steeg tot 72%. Het gebruik van systemische fungiciden werd tot een minimum gereduceerd. Bijkomend voordeel was een gezonde populatie van natuurlijke vijanden, waaronder lieveheersbeestjes, sluipwespen en zweefvliegen.

Tijdens een 8 jaar durende restauratie van de rozentuinen van Mottisfont Abbey in het Engelse Hampshire werden eerder al vergelijkbare ervaringen opgedaan. Dankzij het dippen met Mycorrhiza’s konden de rozen succesvol hergeplant worden zonder de grond te vervangen of te steriliseren, iets wat eerder onmogelijk leek. Andere National Trust tuinen en rosaria ­elders volgen dit voorbeeld, de Mycorrhiza-dip is opgenomen in het reguliere onderhoudsprogramma.

In het voorjaar 2007 werd in de Toprozen-keuringstuin van Lottum (NL) ROOTGROW voor het eerst toegepast bij het planten van ingezonden rozen. Alle rozen werden gedipt, behalve in één vak. De rozen in dit vak stonden er in juni minder goed bij en zijn in augustus al weer weggehaald.

In een particuliere tuin in België werden in het voorjaar 2007 op verschillende plaatsen rozen vervangen in al jaren bestaande perken. Alle nieuw geplante rozen groeiden voorspoedig zonder dat nieuwe grond was gebruikt. Wel werd ROOTGROW toegepast in de plantgaten samen met compost. In het najaar werd een verkeerd geleverde roos vervangen door de juiste soort. Daarbij werd een prachtig ontwikkeld wortelgestel vol haarwortels aangetroffen.