Pep vermoeide rozen op

Soms hebben rozen na het planten problemen met de hergroei. Ook kan in de loop van de jaren de vitaliteit van rozenstruiken achteruitgaan (rozenmoeheid). Door toevoegen van ROOTGROW aan de wortels krijgen bestaande rozen een groeistimulans.

Op Landgoed De Eese (NL) waren de rozen de laatste jaren steeds meer achteruitgegaan. Ze leken gevoeliger voor ziektes en verloren vroeg het blad. Men stond op het punt om de rozen te vervangen. Toen werd men attent gemaakt op Rootgrow. In maart 2009 werden met een houten stok met geslepen punt bij elke roos drie gaten van ca. 7 cm geboord en wat Rootgrow korreltjes erin gestrooid, om de Mycorrhiza-schimmels direct met de wortels in contact te brengen. De gaten werden vervolgens weer met aarde gevuld en ingewaterd. De rozen deden het in 2009 weer veel beter.

In Engeland wordt met name in rozenperken die achteruit gaan maar nog niet echt aan vervanging toe zijn, succes geboekt door andere Mycorrhiza-minnende planten, zoals lavendel, primula’s, alliums of geraniums, met toevoeging van ROOTGROW tussen de bestaande rozen te planten. De schimmels spreiden zich in de grond uit naar de bestaande planten en koloniseren ook hun wortels.

Brian Schofield lid van de Royal National Rose Society (UK), heeft zijn floribundarozen, die niet boven kniehoogte wilden uitkomen, behandeld met Rootgrow. Hiervoor heeft hij in november 2002 de wortels voorzichtig blootgelegd, met de korrels bestrooid en weer met aarde bedekt. In het tweede jaar na de behandeling bereikten de rozen een gemiddelde hoogte van een meter en droegen meer en gezonder blad.

Trouw buitenleven 3 Nov 07