rozen

Robin Blaauw, Schoonrewoerd: “De trosrozen heb ik met ROOTGROW “bemest” op het moment nadat ik ze terug gesnoeid had na de eerste bloei. Ze hebben toen een hele prachtige tweede bloei gehad in tegenstelling tot eerdere jaren. Ik ben heel benieuwd hoe het in het voorjaar gaat……. De roos die ik vorig jaar voorzien heb van het schimmel-preparaat loopt geweldig uit en heeft tot nu toe nog geen luis……..ik weet niet of luis normaal gesproken al op dit tijdstip aanwezig was maar ik hou het in de gaten en geef feedback.”

Gerard Mulder, Landgoed De Eese:
“De rozen op De Eese waren de laatste jaren steeds meer achteruit gegaan, leken gevoeliger voor ziektes en verloren vroeg het blad. Wij stonden op het punt om de rozen te vervangen. Toen maakte Maarten van Dijk ons attent op een nieuw middel namens ROOTGROW, waarmee je oudere rozen zou kunnen revitaliseren. Ik heb toen dit voorjaar (maart 2009) aan een houten stok een punt geslepen, bij elke roos drie gaten van ca. 7 cm geboord en wat van die korreltjes erin gestrooid, want de mycorrhiza-schimmels in dit product moeten met de wortels in contact komen. Onze rozen deden het dit jaar weer veel beter en wij zijn benieuwd of dit volgend jaar doorzet. – Ook in 2010 ging het heel goed met de rozen na een snoeibeurt en bemesting met gedroogde koeienmest in het voorjaar.”

Rennie Bonnema, Hoorn: “Afgelopen jaar heb ik heel veel rozen geplant. Met name ook in potten. Al meteen dit eerste jaar hebben ze prachtig gebloeid. Toen ik bollen ging planten bij de stamrozen merkte ik dat de potten al helemaal vol met haarwortels zitten. Ook de vaste planten sloegen erg goed aan. Kortom: bij mij gaat geen plant meer de grond in zonder ROOTGROW.”

Trudy Engelhard, Uithoorn: “In het najaar 2007 behandelde ik 2 bolcatalpa’s en 4 rozenstruiken met ROOTGROW. Met enorm succes, ze staan al allen weer prachtig bij.”

Rozenbedrijf De Vorst, Boxtel: “We hebben een proef gedaan met enkele rozensoorten die moeilijk aanslaan in container. Het resultaat is dat er veel minder uitval is dan voorheen. We gaan de proef zeer zeker uitbreiden naar meerdere soorten. Ook willen we de rozen die nieuw in ons rosarium geplant worden gaan planten met ROOTGROW.”

Tanneke Cappenberg, Wemeldinge: “Tot intens genoegen het resultaat gezien van het gebruik van mycorrhiza-schimmels, waardoor de Ingrid Bergman rozen tot de beauties in onze tuin behoren.”

Jan Thielen, Jo Vissers, Stichting Rozenhof Lottum: “In verband met de op handen zijnde Rozenfestival in Lottum werden in februari 2008 zoveel als mogelijk ADR Rozen met ROOTGROW opgeplant in het rosarium. Bij het verplanten van enkele in het verkeerde vak geplante rozen stonden wij verbaasd over het in zo korte tijd ontwikkelde fijn vertakte wortelstelsel.”

Ien Hempenius: “De ROOTGROW uit de pot die ik vorig jaar kocht, heb ik als korrels bij het planten onder in het gat gedaan. Omdat ik niet veel rozen tegelijkertijd plantte, heb ik dus niet gedipt. Alle rozen die ik vorig jaar plantte, zijn zeer goed aangeslagen, ook degenen die ik verdacht dicht bij andere heb geplant. Verder heb ik de grond rondom een aantal oude, niet meer goed presterende rozenstruiken weggekrabt en dicht bij de wortels wat Rootgrow gedaan. Die lijken er beslist van opgeknapt. Je weet natuurlijk nooit zeker of Rootgrow daarvan de oorzaak was, maar in ieder geval heeft alles het goed gedaan en daarom heb ik maar weer besteld. Wij gaan het nu ook bij nieuw aan te planten fruitboompjes doen en daar leg ik echt mijn hoop op, want wij hebben beroerde grond om te starten.”…

Ineke Greve, Huys de Dohm, Heerlen: “Bij de verandering van onze dubbele border in de ‘long garden’ hebben we alle planten met kluit en al eruit gehaald en daarmee ook de doorwortelde bovenlaag van de grond mee afgevoerd. Daarna hebben wij in 2005 rozen geplant. Deze deden het in 2006 niet goed. Toen hebben we ze eruit gehaald en vastgesteld dat ze helemaal geen nieuwe haarwortels gemaakt hadden. Onze rozenkweker heeft ons nieuwe rozen gegeven. Van deze werden de wortels ingekort om de groei te stimuleren en in rootgrow gedipt en vervolgens in het zelfde plantgat teruggeplant zonder vervanging van de aarde. In het voorjaar 2007 staan ze er goed bij met nieuwe gezonde loten en knoppen.”

Catrien Zagers, Haren: “Mijn roos had startproblemen! Gelukkig kreeg ik een zakje ROOTGROW. Het was een kleinigheid om gaatjes in de grond te prikken en de mycorrhiza erin te strooien. Ik ben zeer verbaasd, de roos heeft dit jaar enorm gezonde loten gemaakt en heeft schitterend gebloeid.”

Theo Verheggen, Jo Vissers, Stichting Rozenhof Lottum: “In het najaar 2006 hebben we voor het eerst bij het planten van de rozen in de Toprozen keuringstuin rootgrow als worteldip toegepast, behalve in een vak. De rozen in dit vak staan er in juni 2007 minder goed bij en zijn in augustus al weer weggehaald. Wij zullen het verder volgen. Rootgrow lijkt een interessant product voor onze tuin, omdat wij geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Ik heb het ook in mijn eigen tuin toegepast.”

Harrie van de Pasch, tuinrozen en adviezen, Grubbenvorst: “Ik heb ROOTGROWuitgeprobeerd bij het oppotten van rozen met ‘Laxa’ onderstam. Na 4 weken heb ik een paar kluiten bekeken en heb nog nooit zoveel haarwortels gezien. Het werkt dus echt, en ik zie vooral wat in het dippen. Rozen een beetje laten uitdrogen zodat ze goed zuigen, dan een half uur in de gel met mycorrhiza, dan planten.”

Bernadette Hans, CH-8103 Unterengstringen: “Ich habe diesen Frühsommer meine neu gepflanzten Kletterrosen und meine Hibiscus (in Töpfen) mit ROOTGROW der Firma Servaplant behandelt. Vom Resultat bin ich begeistert: sowohl die Rosen wie auch die Hibiscus blühten den ganzen Sommer über unermüdlich, bis zu 20 Blüten pro Topf, das Blattwerk war wunderschön grün. Die Pflanzen gediehen so prächtig, wie ich es vorher trotz Dünger und Pflege noch nie erlebt habe.”

Gerda Allersma, Dalfsen: “Peter heeft met een paar andere rozen een experiment gedaan: die met korreltjes zien er prima uit met bloemen, de andere zijn slechts een paar blaadjes. Groetjes, Gerda”

Roos Terwan, Kapellen, België: “Dit voorjaar las ik een artikel in het Rozenbulletin over de schimmel mycorrihza, waarmee men in oude rozengrond nieuwe rozen kon planten. Ik las over een renovatie van een grote rozentuin in Engeland. Ik zocht op internet en las positieve berichten. Daarna vroeg ik mijn vaste leverancier van rozen Vic Keltjens van tuincentrum Lottum of hij het kende en hoorde dat ze er in de rozentuin van Lottem proeven mee zouden nemen. Ik belde Mevrouw Weissenhorn van Servaplant en bestelde een emmertje. Ik besloot alle rozen in de tuin te behandelen en tevens op verschillende plaatsen rozen te vervangen in al jaren bestaande perken. Rond de oude rozen maakte ik met een dikke tonkinstok drie of vier gaten waar in ik Rootgrow met een lepel gooide. Op een Engelse site had ik gelezen, dat men pas het volgend jaar daar de resultaten van zou merken, betere groei en meer resistentie tegen ziektes. Alle ingeboete rozen groeiden voorspoedig zonder dat nieuwe grond was gebruikt, wel deed ik ook compost in de gaten samen met rootgrow en de oude grond. Dit najaar moest ik een verkeerd geleverde roos vervangen door de juiste soort. Tot mijn verrassing trof ik een prachtig ontwikkeld wortelgestel aan vol haarwortels. Dit kan alleen aan de toegevoegde rootgrow te danken zijn. Ik zal het van harte aanbevelen aan mijn tuinvriendinnen.”