fruitbomen en bessen

Ton Sandig, Achterveld: “Ik werk meer dan 30 jaar in mijn tuin en moet zo nu en dan rozen en (laagstam) leifruitbomen vervangen. Waar mogelijk pas ik wisselteelt toe. Daarnaast werk ik met mycorrhiza-schimmels (ROOTGROW). Ik doe dat bij aanplant van nieuwe boompjes en bij jonge boompjes in de eerste jaren van de groei. De resultaten zijn veelbelovend. Goede grond en perfecte plantgaten voor fruitbomen zijn een belangrijk item in mijn snoeicursus geworden.” Ton Sandig geeft regelmatig de praktijkcursus Muurfruit© (laagstam leifruit).

Ien Hempenius (Nederlandse Rozenvereniging): “Ja, die appelboompjes die wij vorig jaar in onze vreselijke klei (wel gemengd met zand, potgrond en compost) hebben geplant  en waar we toen ook ROOTGROW bij hebben gedaan, zijn heel goed aangeslagen. Moeilijk te zeggen hoe groot de invloed van Rootgrow is/was, maar het is zeer goed mogelijk dat het heeft bijgedragen, want het begin is altijd duivels moeilijk hier. Ik blijf het beslist gebruiken.”

Johan Hegeman, Ede: “In 2008 pastte ik RHODOVIT op mijn blueberry planten en de resultaten zijn sindsdien gewoon spectaculair. Buitengewoon hoge opbrengst van beduidend grotere vruchten. Mijn tuinomgeving en ik staan er versteld van. Uw product is een succes.”

Carlo Peters, Raspberry-Maxx, Meijel: “Raspberry-Maxx teelt sinds vorig jaar zomer op grote schaal frambozen (tualmeen) volgens de uitgangspunten van de biologische landbouw. In onze nieuwe aanplant gebruiken wij de mycorhizza van Servaplant (ROOTGROW). Mycorhizza levert ons de volgende voordelen: De nieuwe aanplant groeit beter weg en wortelt beter. Aangezien mycorhizza schimmels via het netwerk wat zij in de bodem vormen o.a water naar de plant aanvoeren zien wij ook voordelen als ten gevolg van de klimaatverandering langdurige hete en droge periodes vaker optreden. Naast water voert de mycorhizza ook fosfaten aan naar de plant wat op langere termijn kosten besparing in meststoffen oplevert. Verder werkt de schimmel als uitbreiding, verdere vertakking van de haarwortels. Aangezien deze voor een groot deel bijdragen aan de vorming van bloemknopjes en dus frambozen draagt de schimmel bij aan toename van het aantal bloemknopjes. Dus door mycorhizza krijg je meer frambozen aan de plant. Verder vormt de mycorhizza in de loop van de tijd in de bodem een netwerk tussen de planten. Aangezien o.a uit recent onderzoek blijkt dat planten elkaar via het wortelstels ‘waarschuwen’ voor bepaalde bedreigingen draagt het netwerk van mycorhizza ,wat in feite een uitbreiding van het wortelstelsel is, bij aan de versterking van dit waarschuwingssysteem.”